Menu Content/Inhalt
Home arrow Artikelen arrow Is Pasen het eierfeest?
Is Pasen het eierfeest? PDF Afdrukken E-mail

'Helft Telegraaf-lezers kent betekenis Pasen niet' kopte de krant een jaar geleden. Voor de meeste mensen betekende Pasen een paar dagen vrij en lekker eten. Van de ondervraagden ging 14% eieren zoeken.

Wat hebben die eieren nu met Pasen te maken. Helemaal niets!  Maar wat vieren Christen eigenlijk met Pasen? Van oorsprong is Pasen  een Joods feest: Pesach. Het herinnert aan de uittocht van het volk Israël uit het land Egypte, lang voor Christus. Daar hadden ze enkele eeuwen als slaven geleefd, tot ze door God werden bevrijd.

Die bevrijding ging niet zonder slag of stoot: allerlei plagen waren nodig om de Egyptenaren te bewegen het volk te laten gaan.

Dat lukte pas bij de tiende plaag: de dood van alle eerstgeborenen. Om te voorkomen dat ook de eerstgeborenen van de Israëlieten gedood zouden worden, moest iedere Joodse familie het bloed van een gaaf mannelijk lam aan de deurposten en bovendorpel strijken. Dat was voor God een teken om aan die huizen voorbij te gaan. U kunt dit verhaal nalezen in het bijbelboek 'Exodus'.

De Israëlieten herdachten elk jaar deze bevrijding uit de slavernij, door het vieren van het Pesach-feest. Daarbij werden lammetjes geslacht en werden er speciale ongerezen broden gegeten. Dat laatste herinnert aan het overhaaste vertrek uit Egypte: de meegenomen broden hadden niet de tijd gehad om te rijzen.

Jezus' kruisiging en opstanding
Juist in de tijd van het jaar dat men in Israël het Pesach-feest aan het vieren was, werd Jezus gearresteerd, berecht en gekruisigd op Golgotha, een heuvel even buiten Jeruzalem. Jezus lag drie dagen en drie nachten in het graf. Daarna werd Hij weer levend en stond op uit het graf.

In de vroege zondagmorgen gingen de volgelingen van Jezus naar zijn graf. Tot hun schrik zagen ze dat het graf open stond, en dat terwijl de Romeinen het graf juist hadden verzegeld en er een wacht voor hadden gezet! Toen ze in het graf keken, zagen ze dat het leeg was. Nog dezelfde dag hebben een aantal volgelingen van Jezus Hem levend en wel gezien: Jezus bleek niet meer dood te zijn: Hij was weer levend geworden!

Misschien heeft u het verband met het joodse Paasfeest al gezien: zoals het volk Israël gered werd uit de slavernij van Egypte, zo heeft God alle mensen willen redden uit de slavernij van de zonde. Slavernij, want zonden kunnen je stevig in de greep houden.

Zoals onschuldige lammetjes werden geslacht, zo is ook Jezus onschuldig gedood om de straf voor onze zonden te dragen.

Jezus was geen slachtoffer, maar nam bewust de straf op zich die wij hadden verdiend. Zo kon de relatie tussen God en mens worden hersteld. Hersteld, want het was flink fout gegaan toen Adam en Eva zich in het paradijs van God hadden afgewend. Met Goede Vrijdag vieren we deze verzoening.

Met Pasen herdenken we de opstanding. We vieren dat Jezus de dood heeft overwonnen. Wie in Hem gelooft en Hem gaat volgen, zal in die overwinning delen!

 
< Vorige   Volgende >

Haber

Düşten öte
Ali’nin öyküsü

Filmi görmek için hemen tıklayın

Kanal Hayat

Kanal Hayat
Hotbird 7A 13.0º Doğu
11411 Ghz Yatay
27,500 Sembol/Saniye
5/6 Fec

SAT-7 TÜRK'e Hoşgeldiniz!

Her Gün 10:30 – 12:30 22:30 – 00:30
EET (Türkiye)
Eutelsat Hot Bird 8 10.949 GHz V
27500 simge
FEC ¾