Menu Content/Inhalt
Home arrow Vragen arrow Hebben de Christenen ook religieuze voorschriften?
Hebben de Christenen ook religieuze voorschriften? PDF Afdrukken E-mail

Het is interessant om bij de beantwoording van deze vragen eerst te zien wat God voor wetten en religieuze voorschriften in het oude testament gaf.

Deze wetten zijn o.a. vastgelegd in de Tien Geboden (zie Exodus 20 en Deuteronomium 5).
Maar God gaf, naast de Tien Geboden, nog meer wetten. God gaf nooit wetten zonder bedoeling. Deze wetten zijn omschreven in de oudtestamentische boeken Genesis t/m Deuteronomium. Wetten, speciaal gemaakt voor het volk van die tijd en die cultuur.

Zo kunnen we 3 categorieën van “leefregels” onderscheiden.
Ten eerste de genoemde Tien Geboden.
Ten tweede de wetten voor het volk Israël over offers en feesten en de vereiste reinheid. Zie Exodus 20 t/m 23 en hoofdstukken in het boek Leviticus.
Ten derde een herhaling van Gods wetten op het moment dat zij in Israel gaan wonen (zie Deuteronomium 12 t/m 25). Opnieuw vastgelegd om ook deze nieuwe generatie duidelijk te maken hoe God gediend wil worden.

Christenen offeren geen dieren in hun eredienst. Toch zijn de principes achter de offers – vergeving van zonde en dankbaarheid aan God - nog steeds van toepassing.
In het Nieuwe Testament staat dat de oudtestamentische wetten, door de dood en opstanding van de Here Jezus Christus, vervuld zijn. Zie in het Nieuwe Testament Johannes 1:29 “Het Lam Gods dat de zonde der wereld wegneemt”.
Dit betekent dat, hoewel de oudtestamentische wetten ons helpen de zonde te herkennen, Jezus Christus nu ons voorbeeld is om te volgen. Omdat alleen Hij de wet volkomen gehoorzaamde, het volmaakte offer was voor God en voor al onze zonden stierf. Ook voor de zonden van de ongelovigen. Alleen werkt dit offer van Jezus alleen tot behoud van wie in Hem gelooft. De Here Jezus liet de werkelijke betekenis van offeren zien.

Gods wetten zijn gemaakt om de mensen te leiden op een manier van leven die gezond is en eerlijk, toegewijd aan God. De Tien Geboden (zie Exodus 20:1 t/m 17) zijn het hart van Gods wetten en nu nog van kracht evenals duizenden jaren geleden, want zij beschrijven een levensstijl die God de mensen heeft gegeven. Zij laten op een volmaakte manier zien wie God is en hoe Hij wil dat mensen leven.

 

 
< Vorige   Volgende >

Haber

Düşten öte
Ali’nin öyküsü

Filmi görmek için hemen tıklayın

Kanal Hayat

Kanal Hayat
Hotbird 7A 13.0º Doğu
11411 Ghz Yatay
27,500 Sembol/Saniye
5/6 Fec

SAT-7 TÜRK'e Hoşgeldiniz!

Her Gün 10:30 – 12:30 22:30 – 00:30
EET (Türkiye)
Eutelsat Hot Bird 8 10.949 GHz V
27500 simge
FEC ¾