Menu Content/Inhalt
Home arrow Vragen arrow Wat is Genade?
Wat is Genade? PDF Afdrukken E-mail

Definitie
Genade is een woord dat door Christenen vaak gebruikt wordt. Maar wat is genade eigenlijk? Wat stellen we ons er bij voor?

De veelomvattende betekenis van dit woord kunnen we beter begrijpen vanuit het Engels. In de Engelse taal zijn er 2 woorden voor genade: mercy en grace.
Mercy is, dat je niet krijgt wat je eigenlijk wel hebt verdiend, namelijk straf voor je zonde. En grace is, hetgeen je wel krijgt dat je niet hebt verdiend, namelijk vergeving.
De straf die we verdienen krijgen we niet, en wij krijgen wel zegeningen die we niet verdienen.

Uitleg
Toen God de wereld schiep heeft Hij de wereld goed, tot zeer goed geschapen. Zo is dat te lezen in het eerste boek van de Bijbel, Genesis. In verdere hoofdstukken wordt uitgelegd dat de eerste mens gezondigd heeft tegen God. Er wordt een straf aangezegd: de mens moet die prachtige hof verlaten, zijn brood onder moeilijke omstandigheden verdienen en de vrouw zal met veel pijn kinderen krijgen. Maar … gelijktijdig wordt hen gezegd dat er Iemand zal komen, die definitief de zondeschuld op Zich zal nemen. Hij zal voor de zonden boeten als een offerlam.

En dat vindt vele eeuwen later plaats, als de Here Jezus aan het kruis sterft, 3 dagen in een graf verblijft en dan opstaat uit de dood. Hij staat niet alleen op uit de dood, maar is daarna nog 40 dagen op aarde bij Zijn discipelen. Dan gaat Hij naar Zijn Vader in de hemel.
In de Bijbel kunnen we lezen dat Hij daar is om bij de Vader  voor de mensen te pleiten en te bidden.

Dus hoewel de mens zondigt, mogen we weten dat de Here Jezus voor deze zondeschuld heeft betaald en de straf droeg. Met andere woorden ‘mercy’. De straf die we verdienen, krijgen we niet.
 
Maar het gaat verder! Er is ook zo iets als ‘grace’, vergeving krijgen. Want doordat de Here Jezus voor alle mensen aan het kruis is gestorven, heeft Hij voor de mens de vergeving bewerkt. Om deze vergeving te ontvangen vraagt God dat wij geloven!

Er staat in Johannes 3: 16 “Alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn enig geboren zoon heeft laten sterven, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven zal hebben”.

 
Volgende >

Haber

Düşten öte
Ali’nin öyküsü

Filmi görmek için hemen tıklayın

Kanal Hayat

Kanal Hayat
Hotbird 7A 13.0º Doğu
11411 Ghz Yatay
27,500 Sembol/Saniye
5/6 Fec

SAT-7 TÜRK'e Hoşgeldiniz!

Her Gün 10:30 – 12:30 22:30 – 00:30
EET (Türkiye)
Eutelsat Hot Bird 8 10.949 GHz V
27500 simge
FEC ¾