Menu Content/Inhalt
Home arrow Artikelen arrow Volgeling van de Here Jezus worden?
Volgeling van de Here Jezus worden? PDF Afdrukken E-mail

Hoe worden wij een volgeling van de Here Jezus?
Vaak wordt de vraag gesteld hoe je een  volgeling kan worden van de Here Jezus Christus. Het kan leerzaam zijn om hierover in de eerste 4 bijbelboeken van het Nieuwe Testament te levzen. Daar vinden we de eerste 12 discipelen (volgelingen) van de Here Jezus Christus.
Het kan ons bemoedigen te realiseren, dat het mensen geweest zijn zoals u en ik. Mensen met persoonlijke gedachten, gevoelens en zwakheden, maar ook mensen met het verlangen de Here Jezus te volgen en te dienen.

De discipelen als voorbeelden vanuit de Bijbel
Interessant zijn de beschrijvingen over die eerste 12 discipelen: Simeon Petrus, Jakobus, Johannes, Andreas, Filippus, Bartholomeüs, Thomas, Jakobus, Thaddeüs, Simon de Zeloot en Judas Iskarioth.
Twaalf totaal verschillende mannen die ondanks hun beperkingen door de Here Jezus zelf zijn uitgezocht en gevraagd om Hem te volgen. Zelfs, Judas Iskarioth, die Hem zou verraden en uitleveren aan de over priesters (de religieze leiders van die tijd).

Gewone mannen
Het is heel bemoedigend dat de Here Jezus gewone mensen uitzoekt die zowel sterke als zwakken kanten vertonen. Hij leeft ruim 3 jaar heel nauw samen met hen. Ze trekken met de Here Jezus door het land en horen Zijn lessen. Ze zien Zijn genezingen, Zijn tekenen en wonderen, en worden door dit alles onderwezen.
Waarom doet Hij dit alles? Omdat Hij van hen houdt. Mannen, die daarna de opdracht krijgen om het evangelie, de blijde boodschap van vergeving van zonden en eeuwig leven bij God, aan de wereld verder door te geven.

Wat is een belangrijk criterium om Hem te volgen?
De vraag is dan: waarom kiest de Here Jezus hen uit? Waarom kiest Hij ons uit? Omdat Hij vol liefde is en van mensen houdt. Omdat Hij een plan heeft met ieders leven.
Uit de bijbelverhalen is op te maken, dat het niet om hun bekwaamheden of leiderscapaciteiten gaat, maar om Zijn liefde voor mensen. Hij kijkt naar hun bereidheid om Hem te volgen en te dienen.
Het belangrijkste is de Here Jezus Christus lief te hebben, die liefde te laten groeien en dan ook Hem echt willen volgen. Maar dan gaat het er niet om de Here Jezus te volgen met de bedoeling om er zelf beter van te worden. Wij kunnen Hem niet gebruiken voor onze eigen doelen! We zullen onze motieven goed moeten overdenken.

Beschrijving van de discipelen
Van de 12 discipelen zijn er vijf  visser, een aantal van hen zijn zelfs familie van elkaar. Wel hebben ze een heel verschillend karakter. Simon Petrus is herkenbaar in de bijbelverhalen als impulsief en vrijmoedig in het vertellen van het evangelie. Jakobus (zoon van Zebedeüs) is kort aangebonden, veroordelend, maar wel toegewijd aan Jezus.
Johannes (ook een zoon van Zebedeüs) is ambitieus, ook veroordelend, maar later in de geschiedenis als liefdevol te ervaren. Andreas, is verlangend om anderen naar de Here Jezus te brengen.
Filippus heeft een wat vragende, afwachtende houding. Hij vertelt Nathanaël over Jezus. Hij vraagt zich af hoe 5000 mensen die naar Jezus kwamen luisteren gevoed moesten worden. Hij is ook degene die  aan Jezus vraagt om Zijn volgelingen God de Vader te laten zien. Hoewel hij Jezus in eerste instantie verwerpt, erkent hij later Jezus als ‘de Zoon van God’ en de  ‘Koning van Israël’.

Mattheüs was een belastingambtenaar. Een Jood, die in dienst was bij de Romeienen om belastingen te innen. Zij waren geen geliefde mensen bij het Joodse volk. Eigenlijk wordt Mattheüs door de mensen veracht om zijn werk, want hij vraagt meer geld van de mensen, dan de Romeinen hen aan belastingen opleggen. Mattheüs geeft deze verkeerde praktijk op om Jezus te volgen. Hij nodigt Jezus uit voor een etentje samen met zijn corrupte collega’s. Hij is een ontwikkeld mens en dient na zijn bekering de Here Jezus en heeft ook het evangelie van Mattheüs geschreven.

Dan zijn er nog een aantal discipelen, waar van hun beroep onbekend is. Discipelen, zoals Thomas, Jakobus (de zoon van Alfeüs), Thaddeüs, Simon de Zeloot en Judas Iskarioth.
Van al deze mannen is, vanuit de Bijbel, wel iets bekend over hun karakter. Ook zijn zij totaal verschillende mannen. Opnieuw een bewijs dat  de Here Jezus iedereen die Hem wil dienen ook in Zijn werk wil inschakelen.  Jezus is op zoek naar elk mens. Hij heeft een plan met ieders leven. Hij wil leven geven in overvloed; een geestelijke overvloed!

 
< Vorige   Volgende >

Haber

Düşten öte
Ali’nin öyküsü

Filmi görmek için hemen tıklayın

Kanal Hayat

Kanal Hayat
Hotbird 7A 13.0º Doğu
11411 Ghz Yatay
27,500 Sembol/Saniye
5/6 Fec

SAT-7 TÜRK'e Hoşgeldiniz!

Her Gün 10:30 – 12:30 22:30 – 00:30
EET (Türkiye)
Eutelsat Hot Bird 8 10.949 GHz V
27500 simge
FEC ¾