Menu Content/Inhalt
Home arrow Artikelen arrow Is God te vertrouwen?
Is God te vertrouwen? PDF Afdrukken E-mail
Vertrouwen stellen in mensen
Dit onderwerp is raakt bij veel mensen een gevoelige snaar. Velen zijn teleurgesteld in het vertrouwen dat zij in mensen stelden. Neem als voorbeeld de recessie van de laatste jaren. Respectabele mensen, die moesten waken over onze financiën ,bleken in veel gevallen ons vertrouwen niet waard te zijn. Dit is maar een voorbeeld. In het werkelijke leven kennen we allemaal situaties waar mensen ons vertrouwen misbruikten of beschaamden.

Vertrouwen stellen in God
Maar kunnen we wel ons vertrouwen stellen in God, als Vader? Als kind kun je misschien vertrouwen hebben in je vader. Als hij je op een tafel zet en zegt: “spring maar in mijn armen, ik vang je op”, dan zul je dat waarschijnlijk doen. Want je vertrouwt je vader. Je kent je vader, je ziet hem daar staan, en je springt!
Maar vertrouwen stellen in God, zoals in je vader? Waarschijnlijk is dat het moeilijkste wat er is. Vertrouwen stellen in iets of iemand, die je niet kunt zien! Dat doe je toch niet? Vaak wordt gezegd: “Ik vertrouw alleen op wat ik zien kan”. Je springt als kind toch ook niet van een tafel als er niemand staat om je op te vangen.
Men zegt vaak: “God is niet te zien en wat ik niet zien kan, daar kan ik niet in geloven”!

Praktische voorbeelden van wat we niet zien en toch kunnen vaststellen
Maar heeft u ooit warmtestralen gezien?  Toch kunnen we de zon zien, zijn warmte voelen en de thermometer zien oplopen als de zon schijnt. Dan moeten we toch vast stellen dat de zon warmte uitstaalt! En als ik niet oppas wordt mijn huid rood en kan ik verbranden door die zon.

In de Bijbel staat: “Vertrouw alleen op de Here uw God en steun op eigen inzichten niet”. (Spreuken 3:5). Niet vertrouwen hebben in edelen en mensen (Psalm 146:3), dus moeten we ook niet zomaar ons vertrouwen stellen op mensen, geld of materie.

Maar wat blijft dan nog over? We kunnen in ieder geval vertrouwen op de onveranderlijke God. Hij die is van eeuwigheid tot eeuwigheid. Er zijn veel mensen, die aan het eind van hun leven kunnen zeggen dat het onmogelijke mogelijk is geworden! Dat God het onmogelijke in het leven van die mens toch mogelijk heeft gemaakt. Dat is geloven en vertrouwen in wat we niet zien kunnen en later toch in ons leven heeft plaats gevonden, zoals die zonnewarmte niet zichtbaar is en toch waarneembaar.

Bijbelse voorbeelden van vertrouwen hebben in God
In de Bijbel zijn er heel wat voorbeelden te vinden van mensen die vooraf de juiste beslissing niet wisten, maar op God hun vertrouwen stelden en in hun nood geholpen werden.
Neem het verhaal van Mozes, die een heel moeilijke opdracht van God kreeg om het volk Israël uit Egypte te brengen naar het Beloofde land. (Exodus 3:1-19). Mozes, die zichzelf onbekwaam vond om Farao de boodschap van God over te brengen. En toch ging Mozes in vertrouwen op God naar de Farao, leidde het volk Israël uit Egypte en bracht ze naar het beloofde land.

David vertrouwde ook op God en ging met een werpslinger en stenen de reus Goliath tegemoet (1 Samuël 17: 37-57) hij wist dat God hem zou helpen de reus te verslaan. En God hielp David de reus de reus te overwinnen.

In het evangelie van Lukas staat het verhaal van een weduwe die in de tempel haar laatste 2 penningen in de offerkist deed en God vertrouwde dat Hij zou voorzien in haar noden (Lukas 21:1-4). Ze deed haar gave in de offerkist, terwijl ze maar af moest wachten of ze nog geld zou hebben om van te leven.

Deze mensen noemt de Bijbel als voorbeelden voor ons leven. Mensen die gehoorzaam waren aan God! Gewoon, omdat ze in hun hart wisten dat God alle macht heeft in hemel en op aarde. Dat Hij alles in Zijn hand heeft. Dat wil niet zeggen dat Hij de alle dingen doet verlopen zoals de mens graag zou willen. God is geen sinterklaas!

Zo leert de Bijbel ons boven alles ons vertrouwen te stellen in God, onze hemelse Vader. In de geschiedenis is gebleken dat Hij ons vertrouwen waard is!

 

 
Volgende >

Haber

Düşten öte
Ali’nin öyküsü

Filmi görmek için hemen tıklayın

Kanal Hayat

Kanal Hayat
Hotbird 7A 13.0º Doğu
11411 Ghz Yatay
27,500 Sembol/Saniye
5/6 Fec

SAT-7 TÜRK'e Hoşgeldiniz!

Her Gün 10:30 – 12:30 22:30 – 00:30
EET (Türkiye)
Eutelsat Hot Bird 8 10.949 GHz V
27500 simge
FEC ¾